Ungesymfonimusik

For Musikskolens lærer byder denne sæson på nye udfordringer, når han skal dirigere nyskabelsen i Amtets musikliv - Ungdomssymfoniorkestret - til to eller tre koncerter med klassisk musik i løbet af året.

- Det er kommet op at stå gennem et samarbejde mellem de 12 musikskoler, forklarer han, der dog ikke selv skal farte rundt til de forskellige skoler inden indstuderingen.

- I første fase indstuderer de enkelte nemlig deres stemmer på hver sine musikskoler, og så samler jeg trådene i sidste ende.

Det er amtet, der støtter tiltaget, som ikke mindst betyder en tiltrængt stimulation for de unge, der spiller klassisk musik.

- Og det er tiltrængt, indrømmer læreren, der både lokalt og på de øvrige musikskoler kan konstatere, at der er ret mange unge violinister, mens det kniber mere med for eksempel blæseinstrumenterne.

- Samtidig indebærer det nye koncept et stort koordineringsarbejde og repertoiremæssigt handler det også om at tilrettelægge en del transskriptioner, da der ikke er så mange værker inden for klassisk musik, som direkte kan spilles af et ungdomssymfoniorkester.

Debut på børnekulturmesse

Det kommende repertoire kan for eksempel byde på Toreadormarchen fra Bizets opera Carmen eller en sats fra Bachs h-mol suite. Det er blandt andet to af programpunkterne, når Ungdomssymfoniorkestret debuterer med en koncert på kulturmessen søndag 8. september klokken 15.

Læreren underviser på Musikskolen i violin og bratsch.

- Uden det forum, der handler om samspil, ville den daglige undervisning være absurd, siger han, der ikke er i tvivl om, at de unge musikere profiterer af den fælles oplevelse.

- Samtidig er det vigtigt for børn, at møde andre børn, der har valgt at spille på de måske lidt sære instrumenter.

Opgaven som dirigent for klassisk musik er også en spændende udfordring for den unge musiklærer.

- Jeg har snuset mig til min kunnen dels på sidelinjen i Symfoniorkestret, men også på forskellige kurser, fortæller han, der gerne giver sin inspiration videre, når musikken skal formes.