Danmarksforedragsholder - Troels Kløvedal

I 2010 fylder den danske flåde 500 år og jordomsejleren Troels Kløvedal er blevet om at lave en film om flådens historie.

- Er I klar over, at jeg er gammel militærnægter, spurgte jeg admiralen, der tilbød mig jobbet. Det vidste de alt om, og jeg tænkte: Dét er så Danmark. Det Danmark, jeg kan lide. Hvilke andre steder på kloden ville man bede en militærnægter om lige netop sådan en opgave.

Søndag gæstede en veloplagt Troels Kløvedal Hotellet.

Solbrændt som altid og iført storspraglet Hawaiiskjorte, jeans og sandaler tog han en propfyldt sal med på en halvanden times jordomsejling.

Og vi kom også med en tur op ad Yangtzefloden i Kina, opfyldelsen af en drengedrøm, da Troels Kløvedal som den første udlænding fik lov at sejle på verdens tredjelængste flod dybt ind i det kinesiske rige.

Troels Kløvedal er ikke bare sømand men også en fremragende formidler.

Hans fortællinger er ikke bare en rejsebeskrivelse, men også en klog mands historier om alt muligt andet. Om Kærligheden, kildevandet ... og det blå ocean, som han kaldte sin første bog, der udkom i 1978.

Siden er det blevet til - undskyld udtrykket - et hav af bøger, film og foredrag og i løbet af foråret sender DR seks nye udsendelser om Nordkaperens tur til Indonesien.

Købte Nordkaperen i 67

Troels Kløvedal købte sammen med et par venner Nordkaperen i 1967 og eventyrerne havde tre grundregler: De ville sejle så langt væk som muligt, de ville sejle med så mange som muligt - og hvis de blev uenige, var det den, der ville sejle længst væk, der fik ret.

Lige siden er det blevet til utallige togter og Kløvedal jonglerer med den største selvfølgelig med de mest fjerntliggende eksotiske stednavne og har samlet en historisk viden, der kunne fylde flere biblioteker.

Verden bliver større

- Man siger undertiden, at verden bliver mindre og mindre. Min verden bliver større jo ældre jeg bliver og jo mere jeg ved om de steder, vi besøger.

Teknologisk er der sket meget siden Nordkaperens første togt.

Sekstanten er afløst af GPS og andet nymodens isenkram. Også på Nordkaperen.

- Sådan er det med al ny teknologi. Der sidder en hvid engel på den ene skulder og en sort på den anden. For mig var det en intellektuel fornøjelse, da vi navigerede efter stjernerne og havde sejlet uden landkending i 30 dage og jeg så kunne fortælle, at vi om lidt ville se en palmegrøn ø på styrbord side - og det så vel at mærke passede, fortalte den gamle sømand.

- Hvor længe bliver du ved, spurgte en af tilhørerne.

- Åååh, jeg er kun 63, så en 20-30 år endnu, lød det kækt fra den gamle sømand, der er blevet noget nær et nationalklenodie, kendt og elsket af alle.